Alperna

Alperna är en europeisk bergskedja som sträcker sig från Österrike och Slovenien genom Italien, Schweiz, Lichtenstein och Tyskland, och sedan hela vägen ner till Frankrike.

Alperna är ständigt aktuellt som turistmål, både under sommaren som under vintertid. Den skidåkning man kan ta del av i Alpernas olika fjäll är världsberömd och många anser att i stort sett inget annat går upp emot just Alperna när det gäller skidsemestern. Under sommarhalvåret är det populärt att vandra, cykla och utöva andra sorters actionsporter runt om i Alpfjällen.

Alperna har förstås också blivit känt för de väldigt vackra miljöerna man finner bland alla dalar och fjäll. I den ikoniska filmen ”Sound of Music” fick hela världen se den unika alpmiljön med gröna blomstrande dalar och vita fjälltoppar.

Geografi och klimat

Alperna är en bergskedja som är unik på så vis att den är möjlig att ta sig igenom på flera olika håll och ställen. Det finns nämligen en mängd med så kallade pass som gör det möjligt att krossa Alperna utan att man ska behöva utsättas för några värre strapatser.

Bergskedjan sägs ha uppstått genom en kollision av de europeiska och afrikanska tektoniska plattorna. De allra hösta topparna i Alperna hittar man i de västra delarna och det är Mont Blanc i Frankrike som slår rekordet på 4810 meter över havet.

Klimatet är självklart väldigt beroende på vilken höjd man befinner sig på.

  • I den zon som ligger på 3000 meter och högre så är det alltid snörikt och där är också växtligheten väldigt begränsad.
  • Kommer man ner till den alpina zonen, som ligger på 2000 till 3000 meters höjd, så växer det där  både blommor och gräs.
  • I den subalpina zonen på 1500 till 2000 meter så är temperaturen så pass mild att det där även växer träd och större buskar.
  • I zonen på 1000 till 1500 meters höjd så finns det många ekar och här kan man även bedriva jordbruk.
  • I zonen under 1000 meter så finns det en stor variation av växter och djur och det är i denna zon som folk kan bosätta sig eftersom klimatet är behagligt att leva i.

Turism till Alperna

Om man vill resa till Alperna för skidåkning så är den bästa perioden mellan december och april. Då är det garanterat tillräckligt med snö för vintersport i de flesta regionerna.

Något som är populärt bland många och bra med Alperna är att man här först kan välja det land man helst besöker, innan du väljer ort för skidåkning. Med dess breda utbud av bra skidorter så behöver man inte välja en ort i ett land man helst inte besöker. Bara för att hitta bra skidåkning. Läs gärna mer om offpist åkning här.

Vill man ha lite roligt och kanske skämta till det kan man till exempel bege sig till Cervinia i Italien där ta sig upp i backarna för att sedan ha möjligheten att stå med ena skidan i Italien och den andra i Schweiz!

Under sommaren finns också goda möjligheter att turista i Alperna. Man kan till exempel vandra bland berg och dalar eller varför inte simma och segla på de vackra alpsjöar som finns. Något som blir alltmer populärt är att ta sig dit för att cykla mountainbike, både uppför och nedför. I juli kan man även beskåda ett utav världens största idrottsevent nämligen cykelloppet Tour de France, som ofta körs på vägar runt omkring i Alperna.